Yoga Pranayama

'Schatten van India'

Yoga en Pranayama

Terwijl je de naam Ayurveda hoort, denk je dan aan voeding, massages, kruiden en geneeskrachtige planten? Maar niet aan yoga?

Toch zit je er dan wel vlakbij...Ayurveda en yoga zijn onderling verbonden en ze zijn onafscheidelijk omdat ze beide voortkomen uit de Veda's en de principes van trigunas (sattva, rajas, tamas) en panchabhuta's (aarde, water, vuur, ether en lucht) volgen.
Kaldenbroeck, Instituut voor Ayurveda, onderstreept het belang van yoga als een van de onderdelen van het Ayurvedisch behandeltraject. In feite zijn Ayurveda en yoga beide ‘schatten’ van India en is de wereld inmiddels doordrongen van het belang van beiden.

Zeker yoga, hoeven we na ruim 30 jaar in Europa niet meer uit te leggen. Voor Ayurveda is hier nog wel een weg te gaan…..maar dat gaat snel veranderen. Nog nooit eerder is de behoefte aan inzicht en kennis over voeding en gezondheid zo groot geweest.

Yoga en Pranayama (ademkracht) nemen binnen de Ayurveda filosofie een belangrijk plaats in...

Niet alleen omdat YOGA je hoofd leeg maakt, maar vooral ook omdat het je lichaam soepel en beweeglijk houdt. Iedereen kan YOGA beoefenen. Het gaat om jouw persoonlijke ervaring.

YOGA werkt ontspannend en maakt fit en krachtig. Het is een proces van bewustwording, een ontdekkingstocht naar jezelf..waardoor je steeds meer rust en ruimte voor je lichaam, je geest en je leven gaat ervaren….

Yoga

Vanaf het nieuwe seizoen herfst 2023, gaat Kaldenbroeck geen vaste week-lessen meer aanbieden.
Yoga is een zuster wetenschap van Ayurveda en dus een vast onderdeel van een bewust en gezond leven. Daarom is gekozen voor LOSSE YOGA-LESSEN waar iedereen aan mee kan doen, zonder enige verdere verplichting (abonnement).Wat je mag verwachten:

Yin Yoga

Yin Yoga is een zachte yogavorm zonder krachtinspanning, gericht op bindweefsel i.p.v. spieren, zoals bij veel vormen van yoga en sport. Je verblijft minimaal 2-3 minuten in de houding waardoor deze yogavorm een meditatief en rustgevend effect heeft. 

Yin Yoga zorgt voor rek in het dieper liggende bindweefsel en creëert daardoor meer ruimte in het lichaam. Bindweefsel kan bevriezen / uitdrogen bij inactiviteit, blessures of pijnklachten (blokkades) en YIN YOGA helpt deze klachten te verminderen of zelfs te herstellen. 

Je kunt het ook beoefenen naast een langdurig eenzijdig fysieke belasting zoals autorijden of een zittend beroep. Het effect van YIN YOGA is een flexibeler, beweeglijker lichaam. Het geeft ruimte in je lijf, je hoofd en in je hart en zorgt voor een sterker fysiek lichaam en emotioneel en mentaal welzijn.

Actuele data lessen Yin Yoga

Een volledig overzicht van lessen en activiteiten vind je op de pagina 'agenda'.

Praktische informatie

Locatie: STRO de Zolder
Docent: Dorien Steegs
Aanvang: 19.30 uur
Investering: € 15
Aanmelden: marlies@kaldenbroeck.nl
Foto Dorien Steegs
Dorien Steegs

YOGA kun je zelf. Thuis!

De heelkracht van yoga komt niet voort uit alleen houdingen (asana's). Maar uit ademhaling, ritme, routine, concentratie en meditatie. Het doel van yoga is niet om een bepaalde pose te kunnen of te bereiken. De yoga houding ondersteunt en is een middel om deze dingen te beoefenen. Daarvoor is er geen hiërarchie in welke pose variatie beter is dan de andere. Voor iedereen zien de poses er anders uit. In deze les is er ruimte om te ontdekken welke houdingen dat voor jou zijn.

Er is een sterke focus op de ademhaling. De ademhaling is de basis. We gaan werken met het vinden van de Ujjayi ademhaling en sluiten af met pranayama. De yogaposes volgen de ademhaling, niet andersom! In deze les leer je hoe de ademhaling je yogapractice kan leiden, zodat je op de dagen dat je veel energie hebt en ook de dagen die zwaarder zijn yoga kan beoefenen op de manier die je op dat moment nodig hebt.

Je gaat naar huis met de fundamentele basishoudingen van yoga die je zelf thuis kan herhalen. Nu kan je aan de slag met een yoga thuispractice die je binnen n half uur op elk moment van de dag kan doen.

Actuele data lessen Yoga kun je zelf. Thuis!

Een volledig overzicht van lessen en activiteiten vind je op de pagina 'agenda'.

Praktische informatie

Locatie: STRO de Zolder
Docent: Laura Breukers
Aanvang: 09.30 uur
Investering: € 15
Aanmelden: marlies@kaldenbroeck.nl
Foto Laura Breukers
Laura Breukers
Locatie
Kaldenbroeck
Kaldenbroek 1c
5973 RJ Lottum
Contact
Tel: 077-76 000 36
Gsm: 06-53 54 94 43
E-mail: info@kaldenbroeck.nl
Openingstijden
Openingstijden Kaldenbroeck Terras en Kafé:
Vrijdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Overig: op afspraak.
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram