Yoga Pranayama

'Schatten van India'

Yoga en Pranayama

Terwijl je de naam Ayurveda hoort, denk je dan aan voeding, massages, kruiden en geneeskrachtige planten? Maar niet aan yoga?

Toch zit je er dan wel vlakbij...Ayurveda en yoga zijn onderling verbonden en ze zijn onafscheidelijk omdat ze beide voortkomen uit de Veda's en de principes van trigunas (sattva, rajas, tamas) en panchabhuta's (aarde, water, vuur, ether en lucht) volgen.
Kaldenbroeck, Instituut voor Ayurveda, onderstreept het belang van yoga als een van de onderdelen van het Ayurvedisch behandeltraject. In feite zijn Ayurveda en yoga beide ‘schatten’ van India en is de wereld inmiddels doordrongen van het belang van beiden.

Zeker yoga, hoeven we na ruim 30 jaar in Europa niet meer uit te leggen. Voor Ayurveda is hier nog wel een weg te gaan…..maar dat gaat snel veranderen. Nog nooit eerder is de behoefte aan inzicht en kennis over voeding en gezondheid zo groot geweest.

Yoga en Pranayama (ademkracht) nemen binnen de Ayurveda filosofie een belangrijk plaats in...

Niet alleen omdat YOGA je hoofd leeg maakt, maar vooral ook omdat het je lichaam soepel en beweeglijk houdt. Iedereen kan YOGA beoefenen. Het gaat om jouw persoonlijke ervaring.

YOGA werkt ontspannend en maakt fit en krachtig. Het is een proces van bewustwording, een ontdekkingstocht naar jezelf..waardoor je steeds meer rust en ruimte voor je lichaam, je geest en je leven gaat ervaren….

Hatha Yoga

Hatha yoga is het verbinden van lichaam, geest en het denken door middel van beweging, adem en ontspanning.

Door het beoefenen van fysieke houdingen voel je je lichaam bewust en leer je het lichaam beter kennen. Het is als het ware een“ont-moeting” met jezelf. Je ervaart waar eventuele spanningen zitten en leert die los te laten.

Ademtechnieken spelen hierbij een belangrijke rol. Zachte meditatieve oefeningen worden afgewisseld met houdingen waarin je je eigen kracht en energie kunt ervaren.

De yogaruimte bevindt zich in 'STRO de zolder' (voormalige oude schuur) waar je de volgende lessen kunt volgen:

Maandagavond 2 lessen HATHA YOGA van 19.00 - 20.15 uur en van 20.30 - 21.45 uur door Myrthe Moors.

Dynamische Hatha Yoga

Dit is een inspannende vorm van yoga waarbij we actief met het lichaam bezig zijn en afwisselend kort en lang in de yogahoudingen staan. Geen enkele les is hetzelfde en door de fysieke inspanning kan de mind (het denken) ontspannen en kom je gedurende de les helemaal in je lichaam (in plaats van in je hoofd).

We werken aan kracht, flexibiliteit en conditie en er is ruimte voor adem, ontspanning en meditatie. Alles vanuit zachtheid en liefde voor jezelf, want juist door ontspanning en het presteren los te laten ontstaat volledige overgave.

De lessen zijn mogelijk voor jong en oud, van beginneling tot gevorderde. Zowel fysiek als mentaal word je uitgedaagd zonder in de prestatie te gaan of over je grenzen heen te gaan. Er wordt rekening gehouden met individuele verschillen en houdingen worden op verschillende niveaus aangeboden.

De les start met een kleine ontspanning, zodat je bewust kan voelen hoe je staat en ademt. Dan gaan we verder met de dynamische houdingen afgewisseld met houdingen die ik wat langer vasthoud, bewustwording van het lichaam en de ademhaling.

We sluiten de les af met een ontspanning, meditatie of pranayama.

Eva Wetsteijn

Restorative Yoga

Restorative Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze yoga het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. En dit kan hard nodig zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting.

Het gaat hier om een therapeutische yoga vorm die het fysieke én mentale bewustzijn vergroot.

De posities zijn voornamelijk gericht op volledige ontspanning van lichaam én geest. De ademhaling speelt een belangrijke rol. Door middel van dekens, bolsters en andere materialen wordt je lichaam volledig ondersteund in de houdingen, zodat het lichaam wordt geopend en je diep kunt ontspannen.

Onder andere in de volgende situaties is het goed om Restorative Yoga te gaan volgen:
  • Als je ondersteuning zoekt bij chronische klachten zoals reuma
  • Als je veel stress hebt (gehad)
  • Als je een operatie achter de rug hebt of geblesseerd bent
  • Als je om een andere reden moeite hebt om te ontspannen
  • Als je senior bent en hebt gemerkt dat andere yogavormen te intensief voor je zijn
Woensdagavond 1 les RESTORATIVE YOGA van 19.30 - 20.30 uur door Myrthe Moors.
Myrthe Moors

Myrthe Moors

Investering

Hatha , Dynamische Hatha & Restorative Yoga

Het yoga-seizoen bestaat uit 3 lesblokken van elk rond de 13 lessen… (varieert). Je kunt per blok een vaste plek reserveren (abonnement) of per losse les deelnemen.
  • De kosten voor een vaste plek via een blok-abonnement: € 11,00 per les.
  • Een losse les kost: € 13,50. Voor een losse les is van tevoren aanmelden gewenst.
  • Er kan per blok, in hetzelfde blok, één gemiste les, in een van de andere lessen worden ingehaald (in overleg).
  • Een losse proefles kan in overleg, tegen abonnementstarief van € 11,00.

LESROOSTER

Een volledig overzicht van workshops, yogalessen en activiteiten vind je op de pagina 'agenda'.
Ma. 19.00 uur: Hatha Yoga
Ma. 20.30 uur: Hatha Yoga
Wo. 09.30 uur: Dynamische Hatha Yoga
Wo. 19.30 uur: Restorative Yoga
Locatie
Kaldenbroeck
Kaldenbroek 1c
5973 RJ Lottum
Contact
Tel: 077-76 000 36
Gsm: 06-53 54 94 43
E-mail: info@kaldenbroeck.nl
Openingstijden
Maandag & dinsdag: gesloten.
Woensdag t/m zondag:
11.00 - 17.00 uur
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram